Čína zvýšila kvóty na vývoz prvkov vzácnych zemín

18.05.2012 Celý región

Peking 18. mája (TASR) - Čína zvýšila kvóty na vývoz prvkov vzácnych zemín a umožnila ich export väčšiemu počtu firiem potom, ako splnili ekologické štandardy.

Podľa informácií čínskeho ministerstva obchodu zvýšil Peking vývozné kvóty v rámci prvého kola o 10.680 ton a spolu s kvótami udelenými koncom decembra minulého roka tak celkový objem kvót (v rámci prvého kola) predstavuje 21.226 ton. Druhé kolo udeľovania kvót na rok 2012 sa očakáva v letných mesiacoch. V minulom roku stanovila čínska vláda vývozné kvóty na maximálne 30.184 ton a v roku 2010 na 30.258 ton.

Čína kontroluje zhruba 95 % celosvetovej produkcie vzácnych zemín, čo je skupina 17 kovov, ktoré sú kľúčové vo viacerých sektoroch hospodárstva, medzi nimi automobilovom, energetickom, ďalej v informačných technológiách či vo výrobe zdravotníckej techniky.

Rozhodnutie Pekingu o obmedzení vývozu od roku 2010 (v roku 2009 vydala vláda vývozné kvóty ešte v objeme 50.145 ton) vyvolalo obavy viacerých štátov z možného poškodenia ich priemyslu a Európska únia, Japonsko a Spojené štáty v marci podali na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na Čínu sťažnosť. Peking sa bráni tým, že vývoz obmedzil najmä s cieľom chrániť životné prostredie. Navyše, z minuloročnej povolenej kvóty vyviezli čínski exportéri pre klesajúci dopyt len zhruba polovicu z predpokladaného objemu.

Informovali o tom server BBC a agentúra Bloomberg.
 

Vyberte región